Otomatik Mühendis

Visual Studio Başlığında Branch'in Gösterilmesi

Visual Studio İpucları

Visual Studio, editör penceresinin başlığında o sırada açık olan proje adını göstermektedir. Git ve TFS gibi versiyon yönetim sistemlerini kullanmaya başladığımızda farklı dallarda aynı isimli projeler oluştururuz. Bu sebeple hangi daldaki proje üzerinde çalıştığımız konusunda sürekli bir şüphe oluşur ve bunu kontrol etmek için zaman kaybederiz.

İşte buna çözüm olarak Rename Visual Studio Window eklentisi ile başlık çubuğuna istediğimiz bilgileri yazabiliriz.

Git için [gitBranchName] veya TFS için [workspaceName] parametrelerini kullanabiliriz.

Okumaya devam »


Visual Studio'da Koşullu Kesme Noktası

Kesme noktası koşulu (breakpoint condition), ayıklayıcının (debugger) kesme noktasına (breakpoint) ulaştığı anda değerlendirdiği ifadedir. Koşulun şartları yerine gelirse ayıklayıcı bu noktada durur.

Koşulda yazım yanlışı varsa, anında uyarı mesajı görüntülenir. Yazım geçerliyse ama semantik olarak hata varsa kesme noktasına ilk temasta uyarı görünür. Her iki durumda da ayıklayıcı yürütmeyi durdurur. Koşul geçerli ve sonucu false olarak değerlendiriliyorsa kesme noktası atlanır.

Kısaca for döngüsünde belirli bir kayıt için döngünün içine girmek istiyorsak, url == “otomatikmuhendis.com” gibi bir koşul yazabiliriz.

Okumaya devam »


Testivus'un Test Kapsamı Üzerine Düşünceleri

Testivus’un Yolu” yazısına istinaden gelen “Kod kapsamının yüzdesine ilişkin Testivus’un hikmeti nedir?” sorusuna cevap niteliğinde öykü;

Bir sabah erken saatlerde, bir programcı büyük ustaya sordu:

“Ben unit test yazmaya hazırım. Ne kadar kodu kapsamayı hedeflemeliyim?”

Büyük usta cevap verdi:

“Ne kadar kapsadığını düşünme, sadece iyi test yazmaya çalış.”

Programcı gülümsedi, saygıyla eğildi ve oradan ayrıldı.

Günün ilerleyen saatlerinde, ikinci bir programcı aynı soruyla çıkageldi.

Büyük usta kaynamakta olan su dolu tencereyi işaret etti ve sordu:

“Bu tencereye kaç tane pirinç koymalıyım?”

Programcı şaşkınlığını gizleyemeden cevapladı:

“Bunu nasıl söyleyebilirim ki? Kaç kişi besleyeceğinize, ne kadar aç olduklarına, yanında başka hangi yemekleri vereceğinize, ne kadar pirinciniz olduğuna ve daha bir çok şeye göre değişir.”

“Kesinlikle,” dedi büyük usta.

İkinci programcı da gülümsedi, saygıyla eğildi ve oradan ayrıldı.

Okumaya devam »


Türkiye'de Hackathonlar

Hack ve marathon kelimelerinin birleşiminden oluşan bu yeni kelime, bir gün ile bir hafta arasında bir süre boyunca gerçekleşen eğitim ve programlama etkinliklerini kapsamaktadır. Kelime ilk olarak 1999 yılında OpenBSD geliştiricileri ve Sun pazarlama ekibi tarafından kullanılmıştır. Genelde aralıksız devam eden 3 günün sonunda prototip diyebileceğimiz, kullanılabilir bir ürün ortaya çıkar ve bu jüriye sunulur. Hackathon konusu daha önceden belirlenmiş olabilir, programlama dili veya kullanılacak araç, api gibi kısıtlamalar getirilmiş olabilir. Etkinlik sırasında da sürpriz çalışma konusu verilebilir.

Henüz yurtdışında gördüğümüz örnekleri gibi olmasa da Türkiye’de de ufak hackathonlar gerçekleşmeye başladı.

Getir Hackathon

Piyasada hızla yer edinen mobil e-ticaret uygulaması Getir şimdi de açık bir şekilde yeni çalışanlarını hackathon aracılığıyla alacaklarını duyurdu. Jüride tek yazılımcının Üstün Özgür olması biraz iç burksa da çıkacak projeleri heyecanla bekledik. Ama ilgili sayfada kazanan takımlar haricinde bir bilgi yer almadı. Projeler veya aldıkları puanlar, hiç olmadı sunum videosu yer alabilirdi.

  • Teknolojiler: Node.js, MongoDB, Redis, iOS, Android
  • Konu: Etkinlik günü verilecek.

Code The Bank

DenizBank’ın teknolojik altyapısını ve bankacılık yazılımını üreten Intertech, daha önce 2014 yılında gerçekleştirdiği hackathonu tekrarlama hazırlıklarında. Bankaların düzenledikleri hackathonların oluşturduğu mutsuzluğu kırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu yıl nisan ayının başında ikincisi düzenlenen etkinlik de daha önce ki gibi sırra kadem basmış durumda. Burada katılan takımlar hakkında bile bilgi bulunmuyor.

  • Teknolojiler: Kısıt yok.
  • Konu: Çiftçiler, küçük ve orta ölçekli işletmeler, belediyeler ve sosyal sorumluluk bağlamına finans ekosistemini entegre ederek fark yaratan projeler.
Okumaya devam »


Türkçe Doğal Dil İşleme

23 Aralık 2015 günü Yazılım Buluşmaları kapsamında Dr. Aşkın Karakaş‘ın sunduğu “Türkçe doğal dil işleme ve semantik analiz” adlı etkinliğe katıldım. Biraz etkinlik içeriğini, biraz da kendi aldığım notları paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikli olarak doğal dil işlemeye neden gerek duyarız sorusuna yanıt verelim. Verinin depolanabilmesi için yapısal bir halde olması gerekir. İlişkisel veya değil her hangi bir veritabanında yapısal olmayan veri depolanamaz. Türkiye’de sözlük sitelerinde, küresel olarak bakıldığında Wikipedia‘da bulunan bilginin metin formatında olması yapısal olmayan veriye örnek gösterilebilir.

Okumaya devam »