Otomatik Mühendis

AppFabric Üzerinde Cache Oluşturma ve Erişimi

Daha önceki yazıda AppFabric kurulumunu ve ayarlarını görmüştük. İşlemleri başarıyla gerçekleştirdiyseniz şu an çalışır vaziyette bir AppFabric sunucunuz olmalı. Sunucularımızı görebilmek için Caching Administration Windows PowerShell aracını Administator olarak çalıştırıyoruz ve aşağıdaki komutu giriyoruz.

Get-CacheHost

Eğer Powershell aracı açılırken hata aldıysanız. Daha önceki yazıda da bahsettiğimiz Remote Registry servisinin çalışmamasından dolayı hata vermiş olabilir. Bu servisi çalıştırmak için yine aşağıdaki komutu girebiliriz.

net start RemoteRegistry

Bu işlem sonrasında PowerShell aracını tekrar çalıştırmanız gerekir. Kısayol ayarlarından bakarsanız aslında modül ekleme komutu barından bir PowerShell kısayolu olduğunu görebilirsiniz. Sıklıkla PowerShell kullanan biriyseniz bu komutu buradan kopyalarak kullanabilirsiniz.

Okumaya devam »


AppFabric Kurulumu, Ayarları ve Kullanımı

Microsoft Windows Server AppFabric, Windows Server’ın web uygulamaları ve orta katman servisler için hosting, yönetim ve cache’leme yeteneklerini arttıran bir sunucu uygulamasıdır.

Bu adresten indirerek başlayabiliriz; Microsoft AppFabric 1.1 for Windows Server Install

Eğer Windows 7 kullanıyorsanız IIS 7 Manager for Remote Administration kurmanız faydalı olabilir. Bu sayade uzaktan IIS sunucularınızı kontrol edebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi tüm özelliklerin kurulumunu istiyoruz.

Birinci adım

Okumaya devam »


Güvensiz Rastgelelik

Yağmurlu bir İstanbul gününde, yağmur damlalarının rastgele yağışını izlerken aklıma geldi. Acaba kodlarımızın içerisinde ürettiğimiz sayılarla, bu damlaların düştüğü noktalar arasında bir bağlantı kurulabilir mi? Yağış formülize edilebilir mi?
Bunun üzerine rastgele sayılar üzerine bir araştırma yaptım ve ne kadar güvensiz olduklarını öğrendim. Testlerde yeterince çeşitli olduğunu düşündüğümüz ama bir yerden sonra tekrar eden sayılar kümesi ile güvenliği sağlamaya çalışıyoruz. Farklılık yaratmak için kullanıldığında sorun olmayabilir ama güvenlik amaçlı kullanıldığında dayanaksız bir araçtır rastgelelik. Güvensizliğinin sebebi tahmin edilebilirliğidir.

Normalden biraz daha güvenli olması için tohumunda zaman faktörünü de kullanıyorlar ama bu da tavsiye edilmiyor. Henüz .NET kütüphanesinde güzel bir örnek bulamadım ama Java’da güvenli rastgelelik için ayrı bir class mevcut.

1
2
3
4
public static int generateRandom(int maximumValue) {
	SecureRandom ranGen = new SecureRandom();
	return ranGen.nextInt(maximumValue);
}
Okumaya devam »


SignalR ile Açık Artırma Uygulaması

Web uygulamalarında gerçek zamanlı etkileşimi yeni ve daha kolay bir boyuta taşıyan SignalR teknolojisini deneme fırsatım oldu. Geliştirmekte olduğum projede açık artırma uygulamasını daha işlevsel yapma çalışmalarımız sonucunda SignalR uygulamasının da tecrübe kazandıracağı kanısıyla uygulamaya anlık teklif gönderme/alma yeteneği kazandırdık.

Öncelikle SignalR nedir?

SignalR, HTML5 API ile birlikte web hayatımıza giren WebSockets protokolünü kullanarak gerçek zamanlı iletişimi sağlayan bir kütüphanedir.

Bu noktada Microsoft tekelinden az da olsa uzaklaşabilmek için alternatif olarak SuperWebSocket‘ı gösterebilirim. Aynı işlemleri yapabilirsiniz, mamafih doküman bakımından SignalR tercih sebebidir. MSDN makaleleri de cabası.

Okumaya devam »