Otomatik Mühendis

Bağlantı Cümleciği Elde Etmenin Kolay Yolu

günü tarafından yayınlandı.

Bağlantı cümlecikleri (connection strings) veritabanına erişimimizi sağlarlar. Bu cümleler içerisinde veritabanı adresi, adı ve güvenlik bilgilerini barındırırlar. Yeni bir projeye başlarken nasıl bir bağlantı cümleciği yazacağımızı bilemediğimiz anlar olur. Connection Strings sitesi neredeyse her ihtimale karşı oluşturulmuş birer bağlantı cümleciği barındırmaktadır. Aradığınız cümleyi bulamadığınızda ise daha farklı bir yöntemle bunu üretebilirsiniz.

Öncelikle istediğiniz bir klasörde .udl uzantılı bir dosya oluşturun. Eğer dosya uzantılarını göremiyorsanız (ki görmelisiniz, bir yazılımcı olarak dosya uzantılarına aşina olmalısınız), notdefterini açın ve boş dosyayı herHengiBirIsim.udl adıyla kaydedin.

Artık elinizde bir Microsoft Data Link dosyası var. Bunu açtığınızda OLE DB Core Services ile açılır ve aşağıdaki gibi bir arayüzle karşılaşırsınız.

UDL

Öncelikle bağlanmak istediğiniz sunucu tipini seçin ve sonraki ekranda gerekli yerleri doldurun. Ben burada localhost için “.” girdim. Güvenlik olarak Windows entegre güvenliğini seçtim ve bağlantı sağlandığı için sunucuda yer alan veritabanları listelendi. Orchard için hazırladığım “orchard_dev” veritabanını seçtim.

“Test Connection” butonunu tıkladığınızda başarılı mesajını alıyorsanız artık OK diyerek çıkabilirsiniz. Dosyanızı notdefteri ile açtığınızda içerisinde aşağıdaki bağlantı cümleciğini görebilirsiniz.

[oledb]; Everything after this line is an OLE DB initstring Provider=SQLOLEDB.1;Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=False;Initial Catalog=orchard_dev;Data Source=.